Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Lisans Programı (İngilizce)

Genel Bilgiler

Programı Sunan Akademik BirimMetalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Program DirektörüCengiz KAYA
Programın TürüLisans Programı - İngilizce
Kazanılan Derecenin SeviyesiBu program, Lisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır.
Kazanılan DereceBu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Lisans Programı (İngilizce) alanında Lisans Derecesi (Fen Bilimleri) almaya hak kazanmaktadırlar.
Eğitim TürüTam zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıYTÜ Lisans programlarında öğrenim görebilmek için, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı sınavı kazanmış olmak ve başka bir örgün yükseköğretim programına kayıtlı olmamak gerekir. Yurtdışından kabul edilecek öğrenciler için YTÜ Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Başvuru ve Kayıt Yönergesinde yer alan hükümler uygulanır. En az %30 İngilizce öğretim yapılan lisans programlarına hak kazanan öğrenciler, İngilizce Yeterlilik Sınavına (İYS) girerler. İYS ve hazırlık öğretimi, Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngilizce Öğretmenliği Programı hariç, YTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) Öğretim ve Sınav Yönergesine ve diğer mevzuat hükümlerine göre yürütülür.
Önceki Öğrenmenin TanınmasıBu programa yapılacak olan geçişler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Bu programa ÖSYM tarafından yerleştirilen dikey geçiş öğrencilerinin işlemleri, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
Kazanılan Derece Gereklilikleri Ve KurallarBu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DC notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Program TanımıMetalürji ve Malzeme Mühendisliği programı, etal,seramik, polimer ve kompozit malzemelerin çalışıldığı disiplinlerarası bir bilim dalıdırprogramdır. Fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerin yanı sıra, maden mühendisliği, cevher hazırlama mühendisliği, kimya mühendisliği ve makine mühendisliği ile de güçlü bir ilişkiye sahiptir. Programda endüstriyel hammaddelerin, doğal minerolojik kaynakların, geri dönüşüştürülebilir ve geri kazanılabilir malzeme kaynaklarından malzeme üretimini, malzemelerin mikroyapı-özellik-performans ilişkisi ve kullanım esnasında malzeme davranışını etkileyen faktörler üzerinde özellikle durulmaktadır. Malzemelerin şekillendirilmesi, birleştirilmesi, yüzey özelliklerinin geliştirilmesi ve üretimleri sonrasında ısıl işlem gibi tekniklerle malzemelere yeni özelliklerin kazandırılması üzerinde yoğunlaşır. Ayrıca tasarım prosesi de çoğu zaman malzemelerin özellikleri tarafından sınırlandırıldığından dolayı malzemeler tüm mühendislik dalları için önem taşımaktadır. Malzeme alanındaki gelişmeler yeni tasarım kriterlerini beraberinde getirmekte ve yeni ürünlerin ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır. Metaller ve bunların alaşımları mühendislik malzemeleri içerisinde yaygın kullanıma sahip olmasına rağmen; seramik, polimer ve kompozit malzemeler alanında iyileşme ve gelişmeler sürekli artmaktadır. Bu programın hedefi öğrencilere, gerekli bilimsel altyapı, donanım, bilgi teknolojileri ve bilgisayar kullanımı, bilgiyi amaca yönelik kullanabilme becerisi, modelleme, girişimcilik, gerek bilimsel gerek endüstriyel artan ihtiyaçları karşılayacak nitelikte yeni malzeme ve süreç tasarımı bilgi ve becerisini kazandırmaktır.Malzeme alanındaki gelişmeler yeni tasarım ölçütlerini beraberinde getirmekte ve yeni ürünlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu gelişmelerin devam etmesi ile birlikte metalürji ve malzeme mühendisleri diğer mühendislikler için gereli malzemelerin ana üreticisidir.
Program Eğitim AmaçlarıAmaçlar
Mezunların Mesleki ProfiliMetalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü mezunları entegre metal üretim tesislerinde, haddehanelerde, dökümhanelerde, ısıl işlem, toz metalurjisi, dövme endüstrisinde, korozyon konularında ve seramik üretim tesislerinde ilgili kuruluşların üretim, kalite kontrol ve Ar-Ge bölümlerinde çalışabilmektedir.
Bir Üst Dereceye Geçiş Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Sınavlar, Değerlendirme Ve Notlandırma

Başarı değerlendirmesi

a) Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının değerlendirilmesinde, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl içi notu ile yarıyıl sonu sınavında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl sonu notu dikkate alınır.

b) Başarının ölçülmesinde yarıyıl içi notunun ağırlığı % 60 ve yarıyıl sonu sınavının ağırlığı % 40’dır.

Başarı notu

(1) Başarı notu aşağıda belirtildiği şekilde tespit edilir.

Bunun tespitinde bağıl değerlendirme yöntemi kullanılır.
a) Başarı notlarının anlamları aşağıdaki şekilde tanımlanır.

Başarı Notu
Katsayı
Açıklama
AA
4.00
Mükemmel
BA
3.50
Pekiyi
BB
3.00
İyi
CB
2.50
Orta
CC
2.00
Yeterli
DC
1.50
Koşullu Başarılı
DD
1.00
Başarısız
FD
0.50
Başarısız
FF
0.00
Başarısız
F0
0.00
Devamsız
G: Geçer
K: Kalır
İ: İzinli
M: Muaf
E: Eksik

2) Bir dersten (DC) harf notunu alan öğrenci, bu dersi koşullu başarmış (koşullu başarılı) kabul edilir. Bu nedenle bir dersten (DC) harf notunu alan öğrencinin bu dersten başarılı sayılabilmesi için AGNO’sunun en az 2.00 olması gerekir. Sorumlu olduğu öğretim planında koşullu başarılı dersi/dersleri bulunan öğrencinin mezun olabilmesi için tüm derslere ait AGNO’sunun en az 2.00 olması gerekir ve AGNO hesabına katılır.

3) G (Geçer) notu, alınan dersten veya eğitim-öğretim faaliyetlerinden başarılı/yeterli olma durumu gösterir ve AGNO hesabına katılmaz.

4) K (Kalır) notu, alınan dersten veya eğitim-öğretim faaliyetlerinden başarısız/yetersiz olma durumu gösterir ve AGNO hesabına katılmaz.

5) İ (İzinli) notu, bu Yönetmeliğin ilgili maddesi uyarınca öğrenimine ara verme izni alan ve bu nedenle derse ait koşulları yerine getirmeme durumunu gösterir ve bir nota dönünceye kadar AGNO hesabına katılmaz. Dersin alındığı yarıyılı takip eden dersin bulunduğu yarıyıl sonuna kadar tamamlanmayan dersler için İ notu otomatik olarak FF’ye dönüşür.

6) M (Muaf) notu, öğrencinin daha önce almış olduğu ve/veya denklikleri kabul edilerek ilgili yönetim kurulu kararları ile muaf olunan dersler için verilen nottur ve AGNO hesabına katılmaz.

Mazeret, Bütünleme ve Mezuniyet sınavları

(1) Mazeret sınavı, yarıyıl içi sınavı için yapılır. Yarıyıl içinde iki sınav yapılması durumunda öğrenci sadece bunlardan biri için mazeret sınavına girebilir. Öğrencinin bir dersten mazeret sınavına alınıp alınmayacağı ve mazeret sınavlarının nasıl yapılacağı, Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür. Yarıyıl sonu sınavı için mazeret sınav hakkı verilmez.
(2) Bütünleme sınavına ilişkin esaslar şunlardır:

a) Bütünleme sınavına girebilmek için; ilgili derslere sınavın yapılacağı eğitim-öğretim yılında kayıt yaptırmış olmak ve bu derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmak zorunludur. Bütünleme sınavlarına giremeyen öğrencilere bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez.

b) Öğrenciler koşullu başarılı ve başarısız olduğu (F0 hariç) derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Bütünleme sınavı sonunda ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları dikkate alınarak harfli başarı notu belirlenir.

c) Bir dersin bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere E (Eksik) notu verilir ve bu dersin harf notu, yarıyıl sonu harf notu olarak kalır. Bütünleme harf notları yarıyıl not ortalamasına katılır.
(3) Mezuniyet sınavına ilişkin esaslar şunlardır:
a) Mezuniyet sınavına girebilmek için ilgili dersin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmak zorunludur. Mezuniyet sınavlarına giremeyen öğrencilere bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez.
b) Mezuniyetlerine en fazla iki dersi kalan öğrencilere; bütünleme sınavından sonra ve akademik takvimde belirtilen sürede yapılmak üzere, başarısız dersleri için mezuniyet sınavı yapılır. Genel not ortalamaları 2.00 olmadığı için mezun olamayan öğrenciler, seçecekleri koşullu başarılı en fazla iki dersten mezuniyet sınavına girebilir.
c) Mezuniyet sınavında başarılı olabilmek için en az CC notu almak zorunludur. Sınavda alınan not, o dersin başarı notu yerine geçer. Ara sınav ve yarıyıl içi çalışmalar değerlendirmeye katılmaz

Mezuniyet KoşullarıBu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; öğretim planında yer alan tüm dersleri, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarı ile ağırlıklı genel not ortalaması en az (2.00) olacak şekilde tamamlamaları gerekmektedir.

Program Çıktıları

  1. PÇ-1.1) Matematik ve fen bilimleri gibi konularda yeterli bilgi birikimi.
  2. PÇ-1.2) İlgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi.
  3. PÇ-1.3) Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
  4. PÇ-2.1) Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi.
  5. PÇ-2.2) Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
  6. PÇ-3.1) Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi.
  7. PÇ-3.2) Bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
  8. PÇ-4.1) Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi.
  9. PÇ-4.2) Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
  10. PÇ-5.1) Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
  11. PÇ-5.2) Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney yapma becerisi.
  12. PÇ-5.3) Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için veri toplama becerisi.
  13. PÇ-5.4) Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
  14. PÇ-6.1) Disiplin içi bireysel çalışma becerisi.
  15. PÇ-6.2) Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
  16. PÇ-6.3) Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
  17. PÇ-7.1) Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma ve sunum yapabilme becerisi.
  18. PÇ-7.2) En az bir yabancı dil bilgisi.
  19. PÇ-7.3) Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama becerisi.
  20. PÇ-7.4) Tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi.
  21. PÇ-7.5) Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
  22. PÇ-8.1) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliği konusunda farkındalık.
  23. PÇ-8.2) Bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
  24. PÇ-9.1) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi.
  25. PÇ-9.2) Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
  26. PÇ-10.1) Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi.
  27. PÇ-10.2) Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık.
  28. PÇ-10.3) Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
  29. PÇ-11.1) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi.
  30. PÇ-11.2) Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Müfredat

1.Yıl - Güz Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
ATA1031 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 120002
FIZ1001 Fizik 130246
MAT1071 Matematik 132046
MSE1001 Mühendislik Uygulamalarının Toplum ve Çevreye Etkileri/Kariyer Danışmanlığı20022
MSE1911 İstatistik30036
MSE1321 Akademik Araştırma Teknikleri20022
MDB1031 İleri İngilizce 130033
TDB1031 Türkçe 120002
29 Toplam:
1.Yıl - Bahar Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
ATA1032 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi 220002
FIZ1002 Fizik 230246
KIM1170 Genel Kimya30246
MAT1072 Matematik 232046
MSE1902 Fizikokimya30036
TDB1032 Türkçe 220002
MDB1032 İleri İngilizce 230033
31 Toplam:
2.Yıl - Güz Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
MAT2411 Diferansiyel Denklemler40046
MSE2091 Kütle ve Enerji Denklikleri20022
MSE2941 İş Sağlığı ve Güvenliği 120022
MSE2711 Malzeme Bilimi30035
MSE2911 Malzeme Statiği ve Mukavemeti20022
MSE2921 Malzeme Termodinamiği30035
MSE2101 Uygulamalı Mühendislik Matematiği21038
30 Toplam:
2.Yıl - Bahar Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
MAT1320 Lineer Cebir20024
MSE2762 Faz Diyagramları30034
MSE2902 Çözelti Termodinamiği30035
MSE2112 Mühendislik Malzemeleri20023
MSE2222 Malzemelerin Mikroyapısal Analizi20022
MSE2182 Fiziksel Metalürji20024
MSE2962 Üretim Metalürjisi Prensipleri30035
USS-2G Üniversite Sosyal Seçmeli 1-130033
30 Toplam:
3.Yıl - Güz Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
KMM3501 Girişimcilik ve Proje Yönetimi20024
MSE3001 Staj 100002
MSE3911 Katılaşma Prensipleri20022
MSE3381 Taşınım Olayları20022
MES4-3G Mesleki Seçmeli 4-120022
MES4-3G Mesleki Seçmeli 4-220022
MSE3941 Demir-Çelik Metalurjisi20022
MES1-3G Mesleki Seçmeli 1-120024
MES1-3G Mesleki Seçmeli 1-220024
MES3-3G Mesleki Seçmeli 3-130035
29 Toplam:
3.Yıl - Bahar Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
MSE3002 Staj 200002
MSE3862 Tasarım Esasları20022
MSE3222 İmalat Teknolojilerinin Temelleri20022
MSE3232 Seramik Malzemeler20022
MSE3902 Polimer Kimyası ve Polimerik Malzemeler30033
MES4-3B Mesleki Seçmeli 4-320022
MSE3932 Döküm Teknolojisi20022
MSE3942 Isıl İşlemler20022
MSE3122 Malzeme Karakterizasyon Laboratuvarı10223
MSE3432 Malzeme Karakterizasyon Teknikleri20022
MES1-3B Mesleki Seçmeli 1-320024
MES3-3B Mesleki Seçmeli 3-230035
31 Toplam:
4.Yıl - Güz Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
MSE4621 Metalurji Kinetiği11022
MSE4631 Korozyon ve Korunma20022
MSE4121 Malzeme Üretim Laboratuvarı10223
MES1-4G Mesleki Seçmeli 1-420024
MES1-4G Mesleki Seçmeli 1-520024
MES3-4G Mesleki Seçmeli 3-330035
UMS-4G Üniversite Mesleki Seçmeli 30035
MES2-4G Mesleki Seçmeli 2-112025
30 Toplam:
4.Yıl - Bahar Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
MSE4492 Kompozit Malzemeler20022
MSE4302 Kalite Yönetimi20022
MSE4312 İş Sağlığı ve Güvenliği 220022
MSE9000 Bitirme Çalışması080412
MES1-4B Mesleki Seçmeli 1-620024
MES1-4B Mesleki Seçmeli 1-720024
MES1-4B Mesleki Seçmeli 1-820024
30 Toplam:
240 Program Toplam AKTS:
Mesleki Seçmeli 1 Dersleri
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
MSE3591 Tıbbi Cihaz Yasal Düzenlemeleri ve Süreçler20024
MSE4981 İşletmede Mesleki Eğitim 120024
MSE4991 İşletmede Mesleki Eğitim 220024
MSE4972 İşletmede Mesleki Eğitim 320024
MSE4982 İşletmede Mesleki Eğitim 420024
MSE4992 İşletmede Mesleki Eğitim 520024
MSE3501 Kaynak Teknolojisi20024
MSE3511 Hammadde ve Cevher Hazırlama20024
MSE3521 Seramiklerin Üretim Yöntemleri20024
MSE3531 Makine Elemanları20024
MSE3561 Talaşlı İmalat Teknolojisi20024
MSE3571 Elektrometalurji20024
MSE3581 İleri Seramikler20024
MSE3602 Refrakterler20024
MSE3622 Plastik Şekillendirme Teknolojisi20024
MSE3632 Pirometalurji20024
MSE3642 Endüstriyel Fırınlar20024
MSE3662 Metalurjik Ön İşlemler20024
MSE4422 Mühendislikte Ekonomi20024
MSE4442 Elektriksel ve Manyetik Özellikler20024
MSE4452 Tesis Organizasyonu ve Yönetimi20024
MSE4462 Hasar Analizi20024
MSE4472 Yüzey Teknolojileri 20024
MSE4482 Standardizasyon ve Uygunluk 20024
MSE4861 Savunma Sanayi Malzemeleri 20024
MSE4881 Polimerlerin Şekillendirilmesi 20024
MSE4891 Otomotiv Malzemeleri 20024
MSE4901 İleri Metal Rafinasyonu 20024
MSE4911 Fonksiyonel Malzemeler 20024
MSE4931 Ferroalaşım Üretim Yöntemleri 20024
MSE4941 Modern Çelikler 20024
MSE4951 Uzay ve Havacılık Malzemeleri 20024
MSE4961 Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi 20024
MSE3271 Ölçme ve Kalibrasyon 20024
Mesleki Seçmeli 2 Dersleri
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
MSE4831 Metalurjik Üretimde Tasarım Uygulamaları 12025
MSE4841 Malzeme Teknolojilerinde Tasarım Uygulamaları 12025
MSE4851 Seramik Teknolojilerinde Tasarım Uygulamaları 12025
MSE4591 Malzeme Teknolojilerinde Disiplinlerarası Tasarım Uygulamaları 12025
Mesleki Seçmeli 3 Dersleri
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
MSE4502 Eklemeli İmalat Teknolojileri 30035
MSE3401 Hidrometalurji 30035
MSE3411 Cam Teknolojisi 30035
MSE4512 Toz Metalurjisi 30035
MSE4522 Tahribatsız Muayeneler 30035
MSE4532 Isıl-Optik-Fotonik Özellikler 30035
MSE4061 Metalurjik Atıklar ve Geri Dönüşüm 30035
MSE4071 Biyomedikal Malzemeler 30035
MSE3421 Demirdışı Metaller Metalurjisi 30035
MSE4081 Nano Malzemeler 30035
Mesleki Seçmeli 4 Dersleri
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
MSE2932 Malzemelerin Fiziksel Özellikleri 20022
MSE2912 Bilgisayarlı Modelleme ve Tasarım20022
MSE3901 Malzemelerin Mekanik Özellikleri 20022
Üniversite Sosyal Seçmeli Dersleri
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
MIM2421 Mimarlık Tarihi30033
MIM1412 Uygarlık tarihi30033
HRT2941 Haritacılık Bilim Tarihi30033
ITB2020 Bilim Tarihi30033
INS2462 Trafik Güvenliği30033
MDB4011 Almanca Dil Becerilerine Giriş30033
MDB4021 Almanca Dil Becerileri30033
MAK2100 Makine Teknolojisi Tarihi30033
ITB3250 Psikolojiye Giriş30033
ITB3360 Sanat Tarihi30033
MTP4760 16.yüzyıldan Günümüze İstanbulda Dans30033
GIM4101 Mühendislikte İnovasyon ve Girişimcilik30033
TDB4011 Etkili İletişim Ve Hazırlıksız Sunum Becerileri30033
TDB4031 Güzel Konuşma ve Diksiyon30033
TDB4041 Türk Öykü ve Romanı30033
ITB1680 Çok Sesli Müziğe Giriş30033
TDB4051 Akademik Türkçe30033
DNS1220 Beden Farkındalığı ve Nefes Teknikleri30033
DNS1240 Yoga ve Anatomi30033
GIM4151 İnovasyon ve Girişimcilik30033
ITB4040 Gönüllülük Çalışmaları30033
TDB4061 Yeditepe İstanbul30033
ISL1150 Kariyer Planlama 30033
KIM1052 Hayatın İçinde Kimya30033
CEV3333 Patent ve Ticarileşme30033
BED1013 Pilates Temel Eğitimi30033
MDB1016 Temel Arapça 230033
MDB1004 Temel İspanyolca 230033
MKT2201 Kişisel Farkındalık ve Gelişim30033
GRA2024 Sanal Evrene Giriş (Metaverse)30033
EUT2022 NFT'ye Giriş30033
MDB1001 Temel Fransızca 130033
MDB1003 Temel İspanyolca 130033
MDB1007 Temel İtalyanca 130033
MDB1009 Temel Yunanca 130033
MDB1011 Temel Çince 130033
MDB1013 Temel Japonca 130033
MDB1015 Temel Arapça 130033
MDB1017 Temel Farsça 130033
MDB1019 Temel Rusça 130033
SBP2020 Deprem ve Planlama30033
INS4910 Afet Bilgisi ve Farkındalığı30033
MDB1010 Temel Yunanca 230033
CEV3334 Çevre ve İnsan30033
MAT4279 Yükseköğretimde Temel Hak Ve Sorumluluklar30033
MDB1002 Temel Fransızca 230033
SBO1180 Türk Kültür Tarihi 30033
OKL2350 Beslenme ve Sağlık30033
RPD2000 Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele30033
SBO1120 Türk Kültür Coğrafyası30033
TRO2730 Medya Okuryazarlığı30033
BTO1910 Eğitim Teknolojilerinde Güncel Uygulamalar30033
FBO2260 Sürdürülebilirlik ve Eğitim30033
IMO2150 Lineer Cebirde Kavramlar ve İspatlar30033
ING2350 İngilizce Akademik Yazma ve Sunum Becerileri30033
MDB1008 Temel İtalyanca 230033
SNF2210 Gençlik ve Eğitim30033
SBO1190 Masal ve Hikaye Anlatıcılığı30033
SBO1230 Çocuklarla Felsefe30033
SBO1240 Çevresel Vatandaşlık ve Eğitim30033
TRO2281 Türk Dili Tarihi30033
EGT1022 Sosyal Antropoloji30033
EGT4041 Eğitim Yönetimi30033
EGT2031 İnsan Kaynakları Yönetimi30033
MTM3611 Matematik Tarihi 30033
BED3011 Basketbol Temel Teknik Eğitimi 30033
BED3041 Futbol ve Temel Hareket Öğretimi 30033
BED4031 Halk oyunları Temel Figür Eğitimi 30033
BED3051 Hentbol Temel Teknik Eğitimi 30033
BED3012 Korfbol Temel Teknik Eğitimi 30033
BED4022 Tenis Teknik ve Taktik Eğitimi 30033
BED3042 Voleybolda Temel Teknik Eğitimi 30033
BED4032 Temel Yüzme Teknikleri Eğitimi 30033
TRO2261 Türkçe Öğretiminde Edebi Metinler30033
SNF2112 Türkiye Coğrafya ve Jeopolitiği30033
ISL2560 Halkla İlişkiler (İİBF)30033
ISL2710 Aile İşletmeleri ve Kurumsallaşma 30033
ISL2630 Takım Kurma ve Geliştirme30033
ISL2901 Doğrudan Pazarlama30033
ISL2760 İşletme Lojistiğinin Temelleri 30033
SBP2031 Şehir Ekonomisi30033
ITB2040 Ekonomi Politikaları ve Uygulamaları30033
ITB3330 Çevre ve Ekoloji 30033
ITB2090 Demokrasi Kültürünün İlke ve Kurumları30033
ITB3150 Tarih ve Sinema30033
ITB3020 Felsefeye Giriş30033
ITB3040 20. Yüzyılda Siyasal Gelişmeler-Toplumsal Hareketler30033
ITB3270 İstanbul: Dün, Bugün ve Yarın30033
ILT1611 Fotoğraf Teknikleri 30033
ITB3260 Kültürel Çalışmalar ve Kimlik30033
ITB3420 Osmanlı Devletinin Toplumsal Yapısı30033
ITB3210 Çağdaş Toplum ve İletişim30033
ITB3220 Modernite ve Tüketim Toplumu30033
ITB3130 Siyasal İdeolojiler: Kuram ve Tarih 30033
ITB2080 Toplumsal Dönüşüm Sürecinde Kadın 30033
ISL2170 Muhasebe Organizasyonu30033
ITB3010 Sosyoloji30033
ITB3550 İnsan Hakları 30033
ITB3560 Siyaset Felsefesi30033
ITB3570 Eğitim Felsefesi30033
ITB3390 Dünya Uygarlıkları30033
ITB2030 Bilim Felsefesi30033
ITB4100 Toplumsal Yapılar ve Tarihsel Dönüşümler30033
ILT1621 Grafik Tasarım Araçları 30033
SBP2082 Şehir Sosyolojisi30033
SYP2192 Kültür Yönetimi ve Etkenleri 230033
SYP3241 Halkla İlişkiler (STF)30033
MIM1422 Sanat ve Mimarlık Tarihine Giriş 30033
Üniversite Mesleki Seçmeli Dersleri
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
BYM4721 Biyomühendislikte Nanoteknoloji30035
SBU3001 Uluslararası İlişkilerde Temel Konular30035
IKT3610 Enerji ve Doğal Kaynaklar Ekonomisi30035
EHM4370 Mikroişlemcili Sistem Tasarımı30035
EHM4220 Uydu Haberleşmesi30035
EHM4270 Hücresel Haberleşme Sistemleri 130035
GIM4322 Enerji Ekonomisi30035
GIM4392 Mühendislik Ekonomisi30035
KIM3557 Çevre Kimyası ve Teknolojisi30035
KMM3561 Teknik İletişim30035
ISL3660 İşletmelerde İletişim30035
CEV4501 Doğal Arıtma30035
MAK4482 Endüstriyel Otomasyon30035
CEV4111 Çevre ve Halk Sağlığı30035
HRT4332 Navigasyon ve Kinematik Konumlama30035
MIM4341 Sinemada Mekan ve Tarih30035
ELM4010 Akıllı Şebekelere Giriş30035
SBP1300 Kent Okumaları30035
SBP4310 Katılımcı Kent Yönetiminde Proje Yönetim Süreci30035
KVK4412 Cultural Heritage Management30035
BME4142 Physiological Control Systems30035
IKT3820 Sosyal Politikalar İktisadı30035
ISL3940 Temel Aktüerya Matematiği 30035
INS3841 İnşaat Mevzuatına Giriş30035
BLM4400 Bilgisayar Mühendisliğinde Güncel Konular30035
BLM1012 Yapısal Programlamaya Giriş30035
BME4110 Mühendisler için Kuantum Fiziği30035
TDE3557 Modern Türk Edebiyatında Edebi Tartışmalar30035
MTM4711 Matematiksel Modelleme30035
ELM4071 Mühendislikte Sayısal Yöntemler ve Uygulamaları30035
KOM4760 Mühendislikte Temel Optimizasyon Kavramları30035
KOM4770 İmalat Teknikleri30035
GMI3850 Gemi Kaynaklı Deniz Kirliliği30035
GMI3860 Yapı Dinamiği30035
IST3557 İstatistik ve Bilimsel Düşünme30035
MAT3557 Şifreleme30035
FIZ3557 Hayatın İçinde Fizik 30035
MBG3557 Evrim ve Moleküler Ekoloji 30035
MEM4131 Malzeme Dünyası30035
KVK4422 Müzecilik ve Müzeografi30035
GDM4309 Gıda Okur Yazarlığı 30035
MKT4403 Mekatronik Sistem Entegrasyonu30035
END4393 Risk Yönetimi30035

Ders & Program Çıktıları Matrisi

Program Çıktıları
Kodu Ders Adı123456789101112131415161718192021222324252627282930
ATA1031Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1---------------------1--------1
FIZ1001Fizik 11--------------1---------------
MAT1071Matematik 11------------------------------
MSE1911İstatistik1-1-1--------------------------
TDB1031Türkçe 1----------------1-1-11-1-------
MSE1321Akademik Araştırma Teknikleri----------------1----111-------
ATA1032Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi 2---------------------1--------1
FIZ1002Fizik 21--------------1---------------
KIM1170Genel Kimya1-1------------1---------------
MAT1072Matematik 21------------------------------
MSE1902Fizikokimya1-1----------------------------
TDB1032Türkçe 2----------------1-1-11-1-------
MAT2411Diferansiyel Denklemler1------------------------------
MSE2711Malzeme Bilimi-11----------------------------
MSE2911Malzeme Statiği ve Mukavemeti--1----------------------------
MSE2921Malzeme Termodinamiği-111---------------------------
MSE2941İş Sağlığı ve Güvenliği 1-------------------------1--11-
MAT1320Lineer Cebir111----------------------------
MSE2762Faz Diyagramları-1-----------------------------1
MSE2902Çözelti Termodinamiği-11-----------------------------
MSE2962Üretim Metalürjisi Prensipleri-1-----------------------------1
MSE2112Mühendislik Malzemeleri-1-1--------------------1-------
KMM3501Girişimcilik ve Proje Yönetimi-----1---------1-------1-111----
MSE3001Staj 1------------------111-----------
MSE3911Katılaşma Prensipleri-1-----------------------------1
MSE3941Demir-Çelik Metalurjisi-1-----------1------------------
MSE3222İmalat Teknolojilerinin Temelleri-1------------------------------
MSE3232Seramik Malzemeler-1------------------------------
MSE3122Malzeme Karakterizasyon Laboratuvarı---1-----111--1-1-111-----------
MSE3002Staj 2------------------111-----------
MSE3862Tasarım Esasları---------1---1--------1---------1
MSE3902Polimer Kimyası ve Polimerik Malzemeler-1-----------1-------------------
MSE3932Döküm Teknolojisi-1-1-----------------------------
MSE3942Isıl İşlemler-1-1---------------------------1-
MSE4121Malzeme Üretim Laboratuvarı---1-----111--1-1-111------------
MSE4621Metalurji Kinetiği-1-1-----------------------------
MSE4631Korozyon ve Korunma-1-1-----------------------------
MES2-4GMesleki Seçmeli 2-1-----111-1----1-1-11-------------
MSE4492Kompozit Malzemeler-1-1-----------------------------
MSE4302Kalite Yönetimi-----------------------111-------
MSE4312İş Sağlığı ve Güvenliği 2-------------------------1--11---
MSE9000Bitirme Çalışması------11-1111-1-1-11--11----1----
GIM4101Mühendislikte İnovasyon ve Girişimcilik---------------------1-----------
ITB2020Bilim Tarihi---------------------1-----------
ITB2030Bilim Felsefesi---------------------1-----------
ITB2040Ekonomi Politikaları ve Uygulamaları---------------------1-----------
ITB2080Toplumsal Dönüşüm Sürecinde Kadın ---------------------1-----------
ITB2090Demokrasi Kültürünün İlke ve Kurumları---------------------1-----------
ITB3010Sosyoloji---------------------1-----------
ITB3020Felsefeye Giriş---------------------1-----------
ITB304020. Yüzyılda Siyasal Gelişmeler-Toplumsal Hareketler---------------------1-----------
ITB3130Siyasal İdeolojiler: Kuram ve Tarih ---------------------1-----------
ITB3150Tarih ve Sinema---------------------1-----------
ITB3210Çağdaş Toplum ve İletişim---------------------1-----------
ITB3220Modernite ve Tüketim Toplumu---------------------1-----------
ITB3250Psikolojiye Giriş---------------------1-----------
ITB3260Kültürel Çalışmalar ve Kimlik---------------------1-----------
ITB3270İstanbul: Dün, Bugün ve Yarın---------------------1-----------
ITB3330Çevre ve Ekoloji ---------------------1-----------
ITB3360Sanat Tarihi---------------------1-----------
ITB3390Dünya Uygarlıkları---------------------1-----------
ITB3420Osmanlı Devletinin Toplumsal Yapısı---------------------1-----------
ITB3550İnsan Hakları ---------------------1-----------
ITB3560Siyaset Felsefesi---------------------1-----------
ITB3570Eğitim Felsefesi---------------------1-----------
ITB4100Toplumsal Yapılar ve Tarihsel Dönüşümler---------------------1-----------
ITB4930Mimarlık Tarihi---------------------1-----------
PDR2021Özel Eğitim ---------------------1-----------
TRO2271Eski Türk Edebiyatında Motifler---------------------1-----------
TRO2281Türk Dili Tarihi---------------------1-----------
EGT1022Sosyal Antropoloji---------------------1-----------
EGT4041Eğitim Yönetimi---------------------1-----------
EGT2031İnsan Kaynakları Yönetimi---------------------1-----------
BED3011Basketbol Temel Teknik Eğitimi ---------------------1-----------
BED4021Egzersiz ve Zihinsel Sağlık ---------------------1-----------
BED3041Futbol ve Temel Hareket Öğretimi ---------------------1-----------
BED4031Halk oyunları Temel Figür Eğitimi ---------------------1-----------
BED3051Hentbol Temel Teknik Eğitimi ---------------------1-----------
BED3012Korfbol Temel Teknik Eğitimi ---------------------1-----------
BED4022Tenis Teknik ve Taktik Eğitimi ---------------------1-----------
BED3042Voleybolda Temel Teknik Eğitimi ---------------------1-----------
BED4032Temel Yüzme Teknikleri Eğitimi ---------------------1-----------
MEM4501Seramikler---------------------1-----------
TRO2261Türkçe Öğretiminde Edebi Metinler---------------------1-----------
TRO4522Söylem yapısı ve Tür kuramı---------------------1-----------
SNF2112Türkiye Coğrafya ve Jeopolitiği---------------------1-----------
TRO4532Sözbilimsel Yapı Kuramı ve Metin Çözümlemeleri---------------------1-----------
ISL2560Halkla İlişkiler (İİBF)---------------------1-----------
ISL2710Aile İşletmeleri ve Kurumsallaşma ---------------------1-----------
ISL2630Takım Kurma ve Geliştirme---------------------1-----------
ISL2901Doğrudan Pazarlama---------------------1-----------
ISL2760İşletme Lojistiğinin Temelleri ---------------------1-----------
SBP2031Şehir Ekonomisi---------------------1-----------
---------------------1-----------
ILT1611Fotoğraf Teknikleri ---------------------1-----------
ISL2170Muhasebe Organizasyonu---------------------1-----------
ITB3610Yazarlık Teknikleri---------------------1-----------
ITB3320İktisadi Suçlar ---------------------1-----------
ITB3310Suç ve Ceza: Kriminolojik Perspektifler ---------------------1-----------
TRO2291Uygulamalı Söz Sanatı---------------------1-----------
ILT1621Grafik Tasarım Araçları ---------------------1-----------
SBP2082Şehir Sosyolojisi---------------------1-----------
SYP2192Kültür Yönetimi ve Etkenleri 2---------------------1-----------
SYP3241Halkla İlişkiler (STF)---------------------1-----------
MIM1422Sanat ve Mimarlık Tarihine Giriş ---------------------1-----------
MIM2421Mimarlık Tarihi---------------------1-----------
MIM2411Arkeoloji---------------------1-----------
MIM1412Uygarlık tarihi---------------------1-----------
HRT2941Haritacılık Bilim Tarihi---------------------1-----------
MDB1052İngilizce 2---------------------1-----------
INS2462Trafik Güvenliği---------------------1-----------
MDB4011Almanca Dil Becerilerine Giriş---------------------1-----------
MDB4021Almanca Dil Becerileri---------------------1-----------
MDB4031İleri Almanca ---------------------1-----------
MDB4041Almanca Okuma Konuşma ---------------------1-----------
FIZ1110Bilimsel Araştırma Teknikleri---------------------1-----------
FEL2160Ahlak Felsefesi Metinleri 1---------------------1-----------
FEL2270Batı Felsefesi 1---------------------1-----------
FEL2280Batı Felsefesi 2---------------------1-----------
FEL3230Çağdaş Felsefe Okumaları 1---------------------1-----------
FEL3240Çağdaş Felsefe Okumaları 2---------------------1-----------
FEL3330Felsefe Okumaları 1---------------------1-----------
FEL3340Felsefe Okumaları 2---------------------1-----------
FEL3350Antikçağ Felsefesi---------------------1-----------
FEL3410Siyaset Felsefesi Metinleri---------------------1-----------
MTP476016.yüzyıldan Günümüze İstanbulda Dans---------------------1-----------
TDB4011Etkili İletişim Ve Hazırlıksız Sunum Becerileri---------------------1-----------
TDB4021Konuşma Teknikleri ve Hitabet---------------------1-----------
TDB4031Güzel Konuşma ve Diksiyon---------------------1-----------
TDB4041Türk Öykü ve Romanı---------------------1-----------
GRA4120Deneysel Tipografi---------------------1-----------
ITB1680Çok Sesli Müziğe Giriş---------------------1-----------
TDB4051Akademik Türkçe---------------------1-----------
DNS1220Beden Farkındalığı ve Nefes Teknikleri---------------------1-----------
DNS1230Çağdaş Dans Tekniğine Giriş---------------------1-----------
DNS1240Yoga ve Anatomi---------------------1-----------
GIM4151 İnovasyon ve Girişimcilik---------------------1-----------
TDB4061Yeditepe İstanbul---------------------1-----------
BLM2110Siber Güvenliğe Giriş---------------------1-----------
FEL4251Bilim Felsefesi---------------------1-----------
BED1013Pilates Temel Eğitimi---------------------1-----------
BED1014Yoga Temel Eğitimi---------------------1-----------
EUT2022NFT'ye Giriş---------------------1-----------
GRA2024Sanal Evrene Giriş (Metaverse)---------------------1-----------
MDB1001Temel Fransızca 1---------------------1-----------
MDB1003Temel İspanyolca 1---------------------1-----------
MDB1004Temel İspanyolca 2---------------------1-----------
MDB1005Temel Macarca 1---------------------1-----------
MDB1007Temel İtalyanca 1---------------------1-----------
MDB1009Temel Yunanca 1---------------------1-----------
MDB1011 Temel Çince 1---------------------1-----------
MDB1013Temel Japonca 1---------------------1-----------
MDB1015 Temel Arapça 1---------------------1-----------
MDB1016Temel Arapça 2---------------------1-----------
MDB1017Temel Farsça 1---------------------1-----------
MDB1019Temel Rusça 1---------------------1-----------
MDB1101Temel Bulgarca 1---------------------1-----------
MDB1201Temel Romence 1---------------------1-----------
MDB2001Çeviri Becerilerine Giriş---------------------1-----------
MDB2003Toplum Önünde Konuşma---------------------1-----------
MSE3271Ölçme ve Kalibrasyon -11---------------------1--------
MSE3501Kaynak Teknolojisi-1-------------------------------
MSE3511Hammadde ve Cevher Hazırlama-1-------------------------------
MSE3521Seramiklerin Üretim Yöntemleri-1-------------------------------
MSE3531Makine Elemanları-1-------------------------------
MSE3561Talaşlı İmalat Teknolojisi-1-------------------------------
MSE3571Elektrometalurji-1-------------------------------
MSE3581İleri Seramikler-1-------------------------------
MSE3602Refrakterler-1-------------------------------
MSE3622Plastik Şekillendirme Teknolojisi-1-------------------------------
MSE3632Pirometalurji-1-------------------------------
MSE3642Endüstriyel Fırınlar-1-------------------------------
MSE3662Metalurjik Ön İşlemler-1-------------------------------
MSE4422Mühendislikte Ekonomi-1-------------------------------
MSE4442Elektriksel ve Manyetik Özellikler-1-------------------------------
MSE4452Tesis Organizasyonu ve Yönetimi-1-------------------------------
MSE4462Hasar Analizi-1-------------------------------
MSE4472Yüzey Teknolojileri -1-------------------------------
MSE4482Standardizasyon ve Uygunluk -1-------------------------------
MSE4861Savunma Sanayi Malzemeleri -1-------------------------------
MSE4881Polimerlerin Şekillendirilmesi -1-------------------------------
MSE4891Otomotiv Malzemeleri -1-------------------------------
MSE4901İleri Metal Rafinasyonu -1-------------------------------
MSE4911Fonksiyonel Malzemeler -1-------------------------------
MSE4931Ferroalaşım Üretim Yöntemleri -1-------------------------------
MSE4941Modern Çelikler -1-------------------------------
MSE4951Uzay ve Havacılık Malzemeleri -1-------------------------------
MSE4961Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi -1-------------------------------
MSE4981İşletmede Mesleki Eğitim 1-1----------------1-1------------
MSE4991İşletmede Mesleki Eğitim 2-1----------------1-1------------
MSE4972İşletmede Mesleki Eğitim 3-1----------------1-1------------
MSE4982İşletmede Mesleki Eğitim 4-1----------------1-1------------
MSE4992İşletmede Mesleki Eğitim 5-1----------------1-1------------
MSE3591Tıbbi Cihaz Yasal Düzenlemeleri ve Süreçler-1-------------------------------
MSE4831Metalurjik Üretimde Tasarım Uygulamaları -----111-1----1-1-11-------------
MSE4841Malzeme Teknolojilerinde Tasarım Uygulamaları -----111-1----1-1-11-------------
MSE4851Seramik Teknolojilerinde Tasarım Uygulamaları -----111-1----1-1-11-------------
MDB1031İleri İngilizce 1-----------------1---1-----------
MSE1901Introduction to Metallurgical and Materials Engineering and Engineering Ethics---------------------1-1--11-----
MSE1921Information Technologies-------11------------------------
MDB1032İleri İngilizce 2-----------------1---1-----------
MSE2901Mechanical Metallurgy---1--------------------1--------
MSE2931Fundamentals of Technical Drawing--------1----1-------------------
MSE3931Heat Transfer--1------------------------------
MSE3922Metallography-1-------------------------------
MSE4432Characterization Techniques-1-------------------------------
MSE3421Demirdışı Metaller Metalurjisi -1-----------1-------------------
MSE3401Hidrometalurji -1-------------------------------
MSE3411Cam Teknolojisi -1-------------------------------
MSE4512Toz Metalurjisi -1-------------------------------
MSE4522Tahribatsız Muayeneler -1-------------------------------
MSE4532Isıl-Optik-Fotonik Özellikler -1-------------------------------
MSE4061Metalurjik Atıklar ve Geri Dönüşüm -1-------------------------------
MSE4071Biyomedikal Malzemeler -1-------------------------------
MSE4081Nano Malzemeler -1-------------------------------
MSE4502Eklemeli İmalat Teknolojileri -1-------------------------------
MSE2912Bilgisayarlı Modelleme ve Tasarım----11--1-----------------------1
MSE2932Malzemelerin Fiziksel Özellikleri -1-------------------------------

Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikleri Çerçevesi (TYYÇ) ve Program Çıktısı (PÇ)İlişki Matrisi

BİLGİBECERİLERYETKİNLİKLER
KuramsalUygulamalıKavramsal/BilişselUygulamalıBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme yetkinliğiÖğrenme Yetkinliğiİletişim ve Sosyal YetkinlikAlana Özgü Yetkinlik
PÇ-1XX
PÇ-2XX
PÇ-3XX
PÇ-4XX
PÇ-5XX
PÇ-6XXX
PÇ-7XXX
PÇ-8XX
PÇ-9XX
PÇ-10XX
PÇ-11XX
PÇ-12XXX
PÇ-13XXX
PÇ-14XXX
PÇ-15XXX
PÇ-16XXX
PÇ-17XXX
PÇ-18XXX
PÇ-19XXX
PÇ-20XXX
PÇ-21XXX
PÇ-22XXX
PÇ-23XXX
PÇ-24XX
PÇ-25XX
PÇ-26XXX
PÇ-27XXX
PÇ-28XXX
PÇ-29XXX
PÇ-30XXX