İnşaat Mühendisliği ABD Yapı Malzemeleri Yüksek Lisans Programı

Genel Bilgiler

Programı Sunan Akademik Birimİnşaat Mühendisliği Bölümü
Programın TürüYüksek Lisans Programı
VizyonYapı malzemeleri alanında eğitim, araştırma ve inovasyon yönünden küresel ölçekte tanınır bir program olmaktır.
MisyonYapı malzemeleri alanında küresel ölçekteki sorunların çözümünde söz sahibi, toplumun ihtiyaçlarına yönelik özgün ve sürdürülebilir fikirler ile uygulamaları hayata geçirebilecek bireyler yetiştirmektir.
Kazanılan Derecenin SeviyesiBu program, Yüksek Lisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır.
Kazanılan DereceBu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, İnşaat Mühendisliği ABD Yapı Malzemeleri Yüksek Lisans Programı alanında Yüksek Lisans Derecesi (Fen Bilimleri) almaya hak kazanmaktadırlar.
Eğitim TürüTam zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıALES puanının %50’si, lisans AGNO’sunun %10’u ve giriş sınavı notunun %40’ı dikkate alınarak hesaplanır. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde ALES puanı istenmediği durumlarda genel değerlendirme sisteminde lisans AGNO ve giriş sınavı başarı notunun yüzdelik etkisi, ilgili mevzuat kapsamında belirlenen minimum değerlerden az olmamak kaydıyla ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun görüşü ve ilgili Enstitü Kurulunun onayı ile Senato tarafından belirlenir.
Önceki Öğrenmenin TanınmasıYatay geçişle veya yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarından ilişik kesilme sebebiyle ayrılmış ve lisansüstü programlarımıza kaydolan öğrencilerin, daha önce lisansüstü seviyesinde almış olduğu dersin başarı notunun başvurduğu program düzeyi için geçerli olan minimum başarı notunu sağlaması durumunda en fazla 3 (üç) ders ilgili anabilim/anasanat dalının tanımlamış olduğu seçmeli ve/veya zorunlu ders yüküne sayılabilir.
Kazanılan Derece Gereklilikleri Ve KurallarTezli yüksek lisans programı; a) Program, toplam 21 (yirmi bir) krediden az olmamak koşuluyla, ilgili program tarafından tanımlanan zorunlu dersleri de içerecek şekilde en az 7 (yedi) ders, Seminer dersi, Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik dersi ve tez çalışmasından oluşur. b) Program bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.
Program TanımıBu programın amacı; yapı malzemeleri alanına ilişkin teorik ve uygulamalı bilgileri sağlamak, öğrencilerin analitik, kritik ve problem çözme yeteneklerini geliştirmek ve öğrencileri yapı malzemeleri alanında ileri araştırmalar için hazırlamaktır.
Program Eğitim Amaçları

EA1. Ulusal ve uluslararası özel sektör veya kamu kuruluşlarında yönetim veya uygulama kadrosunda çalışır.

EA2. Ulusal ve uluslararası araştırma-geliştirme kurumları ve sanayi kuruluşlarında bilimsel ve teknolojik çalışmalara katkıda bulunur.

EA3. Eğitimlerini yurtiçi/yurtdışı üniversitelerde doktora düzeyinde sürdürür.

EA4. Devlet veya vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak görev alır.

Mezunların Mesleki ProfiliBu yüksek lisans programından mezun olanların yapı malzemeleri alanında danışmanlık veya araştırma-geliştirme yapmaları beklenmektedir. Mezunlar, İnşaat Mühendisliği alanında özel veya kamu sektöründe çalışabilir veya kariyerlerini akademik alanda sürdürebilirler.
Bir Üst Dereceye GeçişBu programdan mezun olan öğrenciler doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Sınavlar, Değerlendirme Ve Notlandırma

(1) Öğrenci, kayıt yaptırdığı dersin en az %70’ine devam etmek zorundadır.

(2) Bir yarıyıl içinde her ders için en az iki başarı ölçümü yapılır. İlgili öğretim üyesinin takdirine göre bunlardan en az biri mutlaka yazılı sınav şeklinde yapılmalıdır. Tek sınav yapılması durumunda diğer değerlendirme ödev, proje, laboratuar raporu veya benzeri uygulama çalışması biçiminde yapılabilir.

(3) Yarıyıl sonunda dersin bütünüyle ilgili bir sınav yapılır. İlgili dersin öğretim üyesince, öğrenciye aldığı her ders için, yarıyıl içi çalışmaların %60 ve yarıyıl sonu sınav notunun %40’ı dikkate alınarak başarı notu hesaplanır. F0 notu hariç başarısızlık durumunda öğrenciye akademik takvimde belirlenen tarihlerde bütünleme sınavı hakkı tanınır.

(4) Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun; en az CB (2.50

(5) Bir öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamış sayılabilmesi için AGNO’sunun en az 2.50 olması gerekir. 

(6) Bir dersten CC, DC, DD, FD, FF ve F0 harf notunu alan öğrenci, bu dersten başarısız sayılır. Bu notlar AGNO hesabına katılır.

(7) G (Geçer/Başarılı) notu, alınan dersten veya eğitim-öğretim faaliyetlerinden başarılı/yeterli olma durumu gösterir. K (Kalır/Başarısız) notu, alınan dersten veya eğitim-öğretim faaliyetlerinden başarısız/yetersiz olma durumu gösterir. M (Muaf) notu, öğrencinin daha önce almış olduğu ve/veya denklikleri kabul edilerek enstitü yönetim kurulu kararları ile muaf olunan dersler için verilir. G, K, M ve TD notları AGNO hesabına katılmaz. E (Eksik) notu, öğrencinin devam ettiği ders için öğretim üyesi tarafından otomasyon sistemine girilemeyen notu ifade eder. Bu notlar enstitü yönetim kurulu kararı ile sisteme işlenir.
Mezuniyet Koşulları

Tezli Yüksek Lisans Programı, toplam 21 (yirmi bir) yerel krediden az olmamak koşuluyla, en az 7 (yedi) ders, Seminer dersi, Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik dersi ve en az 120 AKTS değerinin sağlanması, mezun olunmak istenilen dönemde tez ve uzmanlık alan dersinin seçilmiş olması gerekmektedir.

Programa kaydı yapılan öğrenci derslere başlamak için

Yabancı dil şartını (İngilizce dilini en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullandığına dair belge) sağlaması gereklidir.

İki dönem sonunda yabancı dil şartını sağlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

Teze başlamak için:

İş Sağlığı ve Güvenliği hususunda UZEM tarafından koordine edilen sertifikayı alması gerekir.

Program Eğitim Amaçları

  1. EA1. Ulusal ve uluslararası özel sektör veya kamu kuruluşlarında yönetim veya uygulama kadrosunda çalışır.
  2. EA2. Ulusal ve uluslararası araştırma-geliştirme kurumları ve sanayi kuruluşlarında bilimsel ve teknolojik çalışmalara katkıda bulunur.
  3. EA3. Eğitimlerini yurtiçi/yurtdışı üniversitelerde doktora düzeyinde sürdürür.
  4. EA4. Devlet veya vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak görev alır.

Program Çıktıları

  1. PÇ-1) Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
  2. PÇ-2) Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.
  3. PÇ-3.1) Belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri kullanarak, bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular;
  4. PÇ 3.2) Değişik disiplinlere ait bilgileri bir arada kullanabilir.
  5. PÇ-4) Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkındadır, ihtiyaç duyduğunda bunları inceler ve öğrenir.
  6. PÇ-5) Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.
  7. PÇ-6) Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler geliştirir.
  8. PÇ-7) Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık problemleri irdeler ve çözümler.
  9. PÇ-8.1) Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir.
  10. PÇ-8.2) Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir.
  11. PÇ-8.3) Bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
  12. PÇ-9) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak, sözlü ve yazılı iletişim kurar.
  13. PÇ-10) Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.
  14. PÇ-11) Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır.
  15. PÇ-12) Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.

Müfredat

1.Yıl - Güz Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
SEC0001 Seçmeli 30037.5
SEC0002 Seçmeli 30037.5
SEC0004 Zorunlu 130037.5
SEC0007 Zorunlu 230037.5
30 Toplam:
1.Yıl - Bahar Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
SEC0003 Seçmeli 30037.5
SEC0005 Zorunlu 330037.5
SEC0006 Zorunlu 430037.5
INS5001 Seminer02005
INS5004 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik20022.5
30 Toplam:
2.Yıl - Güz-Bahar Yarıyılı
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
INS5000 Yüksek Lisans Tezi010040
INS5003 Uzmanlık Alan Dersi300020
60 Toplam:
120 Program Toplam AKTS:
Seçmeli Dersler
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
INS5610 İnşaatta Kompozit Malzemeler 30037.5
INS5624 Özel Betonlar30037.5
INS5905 İnşaat Mühendisliğinde Agregalar 00037.5
INS5906 Yapı Malzemelerinde Tahribatsız Deney Yöntemleri30037.5
INS6618 Çimento Esaslı Malzemelerin Reolojisi30037.5
MIM5708 Tarihi Yapılarda Malzeme Özellikleri30037.5
INS5907 Yapı Malzemelerinin İçyapısı ve Özellikleri 30037.5
Zorunlu Dersler 1 (PÇ 3)
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
INS5311 İnşaat Mühendisliğinde Veri Analizi30037.5
Zorunlu Dersler 2 (PÇ 5)
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
INS5623 Zararlı Ortamın Betona ve Metallere Etkisi 30037.5
INS5904 Beton Katkı Malzemeleri30037.5
INS5406 Uygulamalı Mühendislik Matematiği 30037.5
INS5618 Yapı Malzemelerinin Şekil Değiştirme Özellikleri30037.5
Zorunlu Dersler 3 (PÇ 6)
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
INS6617 Geopolimer Beton30037.5
INS5903 Çimento ve Beton Teknolojisi30037.5
INS6616 Sürdürülebilir Yapı Teknolojileri 30037.5
Zorunlu Dersler 4 (PÇ 7)
KoduÖnk. Ders Adı Ders Uygulama Laboratuar Yerel Kredi AKTS
INS6605 Malzemelerde Deney ve Ölçüm Teknikleri30037.5

Ders & Program Çıktıları Matrisi

Program Çıktıları
Kodu Ders Adı123456789101112131415
INS5001Seminer------------1--
INS5004Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik---1----11---11
INS5907Yapı Malzemelerinin İçyapısı ve Özellikleri 11--------1----
INS5610İnşaatta Kompozit Malzemeler 11--1-----1----
INS5624Özel Betonlar----1---1------
INS5905İnşaat Mühendisliğinde Agregalar -1--1---1------
INS5906Yapı Malzemelerinde Tahribatsız Deney Yöntemleri----11---------
MIM5708Tarihi Yapılarda Malzeme Özellikleri---1-----1-----
INS6618Çimento Esaslı Malzemelerin Reolojisi-11-1---1------
INS5311İnşaat Mühendisliğinde Veri Analizi--11-----------
INS5406Uygulamalı Mühendislik Matematiği -----1---------
INS5618Yapı Malzemelerinin Şekil Değiştirme Özellikleri----11----1----
INS5623Zararlı Ortamın Betona ve Metallere Etkisi ----11----1----
INS5904Beton Katkı Malzemeleri11--11----1----
INS5903Çimento ve Beton Teknolojisi11--1-1--------
INS6616Sürdürülebilir Yapı Teknolojileri 11--1-1-----1--
INS6617Geopolimer Beton11--1-1-----1--
INS6605Malzemelerde Deney ve Ölçüm Teknikleri-1--1--11-1----
INS5003Uzmanlık Alan Dersi111-1----1111--
INS5000Yüksek Lisans Tezi111-1----1111--

Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikleri Çerçevesi (TYYÇ) ve Program Çıktısı (PÇ)İlişki Matrisi

BİLGİBECERİLERYETKİNLİKLER
KuramsalUygulamalıKavramsal/BilişselUygulamalıBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme yetkinliğiÖğrenme Yetkinliğiİletişim ve Sosyal YetkinlikAlana Özgü Yetkinlik
PÇ-1XXXXX
PÇ-2XXX
PÇ-3XX
PÇ-4XX
PÇ-5XXX
PÇ-6XX
PÇ-7XXXX
PÇ-8XXXXXX
PÇ-9XX
PÇ-10XX
PÇ-11X
PÇ-12X
PÇ-13X
PÇ-14XX
PÇ-15X

Program Eğitim Amaçları ve Program Çıktıları (PÇ) İlişki Matrisi

EA-1EA-2EA-3EA-4
PÇ-1XXX
PÇ-2XXX
PÇ-3XXX
PÇ-4X
PÇ-5XXXX
PÇ-6XXX
PÇ-7XXX
PÇ-8XXX
PÇ-9XXX
PÇ-10XXX
PÇ-11XXXX
PÇ-12XXXX
PÇ-13XX
PÇ-14XX
PÇ-15XXX